moze to rowniez wam nakresli sytuacje, krotka rozmowa moja z dziennikarzem komu i czemu.
1. Skad pomysl na klub?
Pomysł na klub powstał w naszych głowach, gdy druzyna RKS została wycofana z rozgrywek. Wraz z paroma osobami: Piotrem Nagadusiem, Tomaszem Szwedzikiem, Marcinem i Damianem Lewińskimi, Łukaszem Wawszczakiem i Pawłem Mielczarkiem rozdzieliliśmy zadania i zabraliśmy się do pracy. Ze względu na to, że mieszkam obecnie we Wrocławiu współpracuje z uznanymi prawnikami z Wrocławia, między innymi przy sprawach prawnych klubu. Również moja obecność we Wrocławiu obliguje do większej ilości osób pomagających mi w Radomsku. Jest to dopiero początek naszej działalności i pomoc zarówno prawników jak i kibiców jest niezwykle potrzebna.
2. Skąd pieniądze na działalnośc klubu?
Jeśli chodzi o pieniądze, to spotkałem się z naprawde dużym zainteresowaniem ze strony radomszczańskich biznesmenów, którzy chcą nas wspierać. Póki co jednak konczymy procedury prawne i wtedy zaczniemy rozmowy ze sponsorami. Mamy bardzo konkretny plan reklamowy, ktory spodoba sie na pewno wielu firmom. Pragne również podziękować wielu instytucjom za pomoc w tworzeniu klubu. Nie ukrywam, że liczymy na współprace z biznesmenami, którzy stworzyli wielką piłkę w Radomsku, nie chcemy sytuacji w której ta drużyna ma być sporem i przyczyną podziału w mieście, wszyscy wiemy przecież jaki jest cel, a cel jest wspólny, odbudowanie piłki w Radomsku na wysokim poziomie. Oprócz sponsorów, liczymy również na symboliczne złotówki od kibiców, którzy już teraz mogą wpłacać pieniądze na konto by pomóc Nam w organizacji. Symboliczne beda tez bilety. Mlodziez uczaca sie bedzie wchodzila za darmo, a dorosli beda placili 2 złote. Do kupienia beda okazjonalne pamiatki, wielcy ludzie pochodzacy z Radomska tez obiecali dac cos na licytacje. Chcemy by nasza oferta byla w pelni profesjonalna i w znacznym stopniu indywidualna. Chcemy by sponsorzy wiedzieli na co przekazuja pieniadze, bo calkowity raport finansowy bedzie na biezaco na stronie klubu do przegladania.
3. Jak wygląda sprawa Prezesa i Zarządu klubu?
Prezesem klubu RKS 1979 Radomsko jestem obecnie ja, lecz jest to stan przejściowy. Gdyż ze względu na moje inne obowiązki jestem w stanie poświęcić się drużynie jedynie na początku działalności klubu. Przy współpracy z wieloma osobami będziemy chcieli zarządzać drużyną by ta wygenerowała stały dochód potrzebny do zaspokojenia bieżących wydatków. Potem ster przejmie osoba, która zajmie się tym społecznie i z oddaniem i która zagwarantuje Nam, że to co udało się stworzyć nie zostanie zaniedbane. Chce wspierać klub od strony medialnej, bo taki kierunek życia zawodowego wybrałem.
Jeśli chodzi o zarząd klubu, to jest to również opcja tymczasowa, która ma pomóc mi doprowadzić klub do startu w B klasie. Są w nim ludzie, którzy pomagają w sprawach organizacyjnych a są jednocześnie kibicami i robią to społecznie. Jeśli wszystko pójdzie zgodnie z planem i klub będzie na tyle stabilny finansowo by wystartować w klasie B, zarząd zostanie zmieniony i wybrany na zebraniu stowarzyszenia sportowego RKS 1979 RADOMSKO.
caly artykul pojawi sie najprawdopodobniej w nowym wydaniu gazety komu i czemu.
pozdrawiam.