Nie chcę nikomu podcinać skrzydeł, ani wychodzić na mocnego w gębie, ale pewne sprawy chyba trzeba uporządkować i spojrzeć prawdzie w oczy, zamiast się kłócić i obrażać ludzi, którzy mocno stąpają po ziemi:
- nie ma szans na odtworzenie prężnie działającego klubu piłkarskiego RKS Radomsko z całą jego tradycją, osiągnięciami, nazwą i... czystą hipoteką! Z kilku powodów, które raczej inwestorów i sponsorów nie przyciągną...
- pod kątem prawnym, ewentualnych rozczeń od PZPN w sprawie "sprawy Rasica" mógłby się domagać tylko klub i jego prawni przedstawiciele, a jak dobrze pamiętamy ludzie Ci w ostatnich miesiącach podpisali "ugodę" ze związkiem, więc nawet gdyby teraz nowy zarząd wystąpił ze sprawą, PZPN pokazałby papier podpsiany przez ludzi, którzy rządzili klubem i mieli prawo iść na "ugodę". Co prawda zdarzały się "przekręty" w podobnych sprawach (np. Widzew), ale nie sądzę, aby ktoś z nas miał w PZPNie takie układy jak Boniek i mógłby załatwić przejęcie klubu bez długów
- pamiętajcie, że dług RKSu codziennie rośnie a ZUS, US są instytucjami, które raczej nie odpuszą, jeśli pojawi się jakaś szansa na odzyskanie należności... Według mnie ta ogromna kasa (nieważne czy 4 czy 7 milionów i tak to niewyobrażalna dla każdego z nas kwota) a dzisiaj miejsce w II lidze można kupić już za milion PLN (patrz ofertę Koźmińskich wobec Ptaka). To najważniejszy powód dla którego uważam, że RKSu w starej postaci już nigdy nie będzie...
- to jedno, a drugie sory, że tak powiem, bo szanuję Cię Pianka jako kibica, który był z RKSem od zawsze (prawie tak długo jak ja

), ale masz takie same prawa występować do sądu w sprawie RKSu jak... moja babcia! Idź do pierwszego lepszego papugi i powie Ci to samo, możesz ewentualnie złożyć doniesienie do prokuratury jako osoba fizyczna, ale po pierwsze musisz mieć dowody a po drugie zero szans na jakąkolwiek kasę!
- historia ostatnich kilku lat pokazała, że radomszczańscy politycy i UM interesują się sprawami piłki nożnej tylko w okresie przedwyborczym, kiedy sprawy klubu są kiełbasą wyborczą. Nie oszukujmy się - tak robił Słowik, Tadek i jak widać obecna ekipa też! Dlatego trzeba przyznać rację Butrymowi, że łatwiej się dogadać ze skosami...
- jaka telewizja poda Wam informację o próbach uratowania RKSu i zbiórce kasy - NTL? Przecież Tadek ma Czarnych, poważne plany wobec tej drużyny (według plotek) i raczej nie jest w jego interesie, aby zaczął działać konkurencyjny klub (ewentualne dotacje z miasta, dzierżawienie stadionu, kibice, itp.). Chyba, że koledzy chcą się pojawić w "Faktach" TVN...
- organizacja pikniku / koncertu i zbieranie środków na klub to świetny pomysł, ale niestety nie ma nic za darmo - wszelkie sprawy formalne, zgody, a nawet pytanie - jaka gwiazda zagra za free???
- według mnie najlepszym rozwiązaniem jest (okropne słowa, ale prawdziwe) pożegnać stary RKS, zwłaszcza jego długi i jeżeli znajdzie się grupka zapaleńców, która będzie chciała iść drogą, którą wyznaczyła Nowa Pogoń Szczecin czy GKS Katowice - budować piłkę nożną od zera! Problemów pewnie będzie więcej, bo to kluby z dużo większą tradycją niż nasz i z większych miast, gdzie łatwiej o sponsorów, jednak jeśli są ludzie, którzy mają czas i serce - warto spróbować nawet od B Klasy! trzeba jednak pamiętać, że nawet na najniższą ligę trzeba mieć jakąś kasę na start (opłaty z ŁZPN, stadion, sędziowie, ipt.), nawet jeśli zawodnicy chcą grać za free. A jeśli chce się iść w górę, to jednak raczej nie chłopakami, którzy spotykają się na trening raz w tygodniu... Przecież nikt nie zabroni grać w żółto-niebieskich barwach, śpiewać tych samych pieśni, uzywać tych samych flag. Czy będzie to KS Radomsko, czy RKS 1979 Radomsko - nazwę zawsze będzie można zmienić, zwłaszcza kiedy formalnie przestanie istnieć RKS Radomsko! Niby jakim prawem Tadek używa nazwy Czarni - ponieważ nikt nie ma do niej prawa!
Mimo że to dosyć krytyczny mail i mam nadzieję, że sprowadzi wielu na ziemię, mam nadzieję i że nikogo nie zdołuje! RKS spadł na dno i trzeba sobie jasno powiedzieć, że tam już pozostanie

Zostali kibice, którzy mają chęć coś zrobić, ale rozwiązanie jest tylko jedno! Szczerze życzę powodzenia i za parę lat chciałbym zobaczyć nowy klub nawet w IV lidze i gwarantuję, że kiedy władze / sponsorzy zauważą jak ważny jest dla kibiców, ile ludzi chodzi na mecze, rzucą się do pomocy i będą zabiegać o względy zarządu - a od nas zależy, żeby byli to mądrzy ludzie, którzy nie powtórzą błędów swoich poprzedników...
Jest jeszcze alternatywa - za parę lat zaczniecie chodzić na mecze Czarnych np. w IV czy III lidze i to stanie się WASZ / NASZ klub...